Donkere fotografie man

Een zakelijk portret: de juiste profielfoto voor social media

Je bent ondernemer of je bent verantwoordelijk de marketing voor een bedrijf en je hebt regelmatig contact met een reclamebureau of een grafisch ontwerper voor advertenties of presentatiematerialen. Je wilt dat jouw bedrijf een heldere uitstraling heeft en herkenbaar is. Maar de profielfoto’s op LinkedIn van de collega’s zijn erg verschillend, vaak gekopieerd van prive social media profielen of zelfs uit de tijd van vorige werkgevers.

De huisstijl ben je zuinig op en laat je beheren door professionals. Maar waar je voor een groot deel op wordt beoordeeld, de menselijke profielfoto, wordt weinig aandacht aan besteed… Ik kom dit te vaak tegen.

Bezoekers van je social media profiel kijken namelijk het eerst naar je foto. Een snelle beoordeling geven ze aan de hand van deze profielfoto. Ben je professioneel, betrouwbaar en sympathiek? Hiermee is een groot deel van de gunfactor vergeven. Zorg voor een goede foto dus! Als je deze profielfoto hebt laten maken, zet deze dan breder in dan alleen op je social media profielen.

Een paar tips voor een goede zakelijke profielfoto en het gebruik in de social media kanalen.

 • Gebruik een logo niet als profielafbeelding van je persoonlijke social media kanaal. Verstop je niet, gebruik een persoonlijke profielfoto.
  Laat de uitstraling van de profielfoto overeenkomen met de werkzaamheden en waarden van je onderneming.
 • Bedenk vooraf samen met je collega’s hoe je als team gefotografeerd wilt worden. Wat willen je collega’s? Welke uitstraling en pose past bij de kernwaarden en identiteit van je onderneming? Zoek eens op Pinterest en vraag zeker je reclamebureau voor advies.
 • Als het even kan, laat voor een fotoshoot je haar en make-up doen. Voor mannen: let op met scheren, pak een nieuw mesje en behandel je gezicht na het scheren met een verzorgende creme. Dat voorkomt schilfers en ruwe plekjes op de foto.
 • Hou het simpel en rustig. Laat het shirt/overhemd/trui met juist die grote en drukke print thuis en kies voor een aantal basis shirts om mee te nemen naar de fotoshoot, ook al is de uitstraling van je onderneming casual. Kies zeker niet voor een witte outfit. Een V-hals of overhemd doet het vaak beter dan een ronde hals op een profielfoto. Vraag een collega wat je goed staat…
 • Maar.. doe ook eens gek! Kies zeker niet voor een standaard zakelijke profielfoto, kies vanuit jezelf en niet wat je denkt wat je doelgroep wil zien. Met belichting is er veel mogelijk.
 • Je ogen zijn het belangrijkst op een profielfoto, deze maken je uitstraling. Ga vooral niet aan de zuip de avond voor een fotoshoot. Zorg dat je fris en levendig bent. Je ogen stralen dit uit.
 • Draag je een bril? Maak deze dan vlak voor de opnames goed schoon. Kijk ook goed naar geëpileerde wenkbrauwen: ziet het er allemaal nog netjes uit?
 • Kijk blij, maar niet overdreven vrolijk. Een vriendelijke en oprechte lach is een bewezen meerwaarde in een zakelijk profielfoto.
 • Maak een goede vierkante uitsnede van de portretfoto. Veel social media maken zelf een uitsnede uit een rechthoekige profielfoto en je kunt het niet bij ieder social media kanaal zelf aanpassen.
 • Comprimeer de profielfoto zo min mogelijk. Veel social media kanalen doen dat al voor je.

Tijdens een fotoshoot help ik de poses en een professionele uitstraling die past binnen de huisstijl van het bedrijf. Dit kan samen met jouw reclamebureau of ik kan een art-director inschakelen. Na de fotoshoot bewerk ik de foto’s om oneffenheden in de huid weg te halen en ik geef de portretfoto een mooie maar natuurlijke uitstraling.

Heb je nog vragen over een zakelijke fotoshoot? Wil je weten wat ik voor je kan betekenen of je wil advies? Neem gerust per mail contact met me op, ik reageer altijd terug. Wil je meer van mij weten, volg YourStyle Fotografie op Instagram, hier ben ik het meest actief.

Lara Bommartini
Een zakelijk portret: de juiste profielfoto voor social media
7 oktober 2016
Secured By miniOrange