De kleding tijdens een fotoshoot: een portretfoto man in wit overhemd

Welke kleding trek ik aan tijdens de fotoshoot?

Leuk! Je wil bij mij een fotoshoot boeken of je hebt zelfs al een fotoshoot geboekt?  Voor foto’s van jezelf (bijvoorbeeld een zwangerschapsfotoshoot), je kinderen of je gezin? Misschien een zakelijke portretfoto voor op je website en/of social media kanalen, of een profielfoto voor een dating-app? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je goed voor de dag komt! Jouw kledingkeuze speelt mee bij het succes van jouw foto’s. Als iemand een fotoshoot bij mij boekt, hoor ik de vraag veel: welke kleding moet ik aantrekken?

Het belangrijkste is dat de kleding die je aantrekt tijdens een fotoshoot bij jou of jouw bedrijfswaarden past. Je bent hierdoor meer ontspannen en dit zie je terug op de foto’s. Net zo belangrijk is wat je wilt uitstralen op jouw portretfoto. Wil je professioneel overkomen? Dan is een pantalon, blouse en jasje voor vrouwen goed en voor mannen een blouse met een jasje. Stropdas voor mannen hoeft niet altijd, openheid heeft vaak wat meer impact… Of wil je juist erg persoonlijk en casual? Een spijkerbroek doet het altijd erg goed en geeft mooie effecten op een foto. Ik geef wat tips voor een mooie portretfoto. Tips over zwangerschapsfotografie vind je hier.

Bedenk vooraf alvast welke stijl het beste bij je past. Ik fotografeer in 3 stijlen: Deep (krachtig en donker), Smooth (licht en zacht) en Black (zwart-wit). Hierop kun je je kleding al wel een beetje aanpassen. Wil je een fotoshoot in de deep stijl? Zorg dan voor flinke contrasten. In smooth versterken lichte kleuren de zachtheid van de foto weer enorm.

Contrast op de foto’s

Veel contrast in een portretfoto geeft vaak een wat strengere uitstraling. Dat geldt zowel voor keuzes als zwarte of donkere kleding bij een lichte huid als bijvoorbeeld een donkere stropdas op een licht overhemd. Als je een voorkeur hebt voor donkere en wat stoerdere fotografie, is dit juist weer erg mooi.

Felle kleuren…

Felle kleuren springen lekker in het oog. Neem vooral wat kledingstukken of accessoires met leuke kleuren mee. Het misschien handig te bedenken dat andere mensen zich juist die foto van jou makkelijk herinneren. Als je een portretfoto met felle kleuren kleding wilt, neem wat verschillende kleding mee. We kunnen dan tijdens de fotoshoot wisselen en bekijken wat het best bij je past.

Trendy kleding tijdens de fotoshoot?

Kleding laat zien dat je trendy of juist niet trendgevoelig bent. Maar pas op met trendy kleding tijdens de fotoshoot, dit kan ook weer snel uit zijn. Als je twijfelt neem dan verschillende outfits mee naar de fotoshoot. Ik ben gek op trendy kleding, vooral de vintage look, en fotografeer ook erg graag mensen met hippe kleding. Probeer het doel van de profielfoto voor ogen te houden, ik wil dit doel dan ook graag van je weten.

Net iets anders, details!

Vaak willen we er op een foto graag uniek uitzien. Bij heren kan dat door het gebruik van een mooie stropdas, maar ook een horloge of manchetknopen doen veel. Voor dames geldt dat goede sieraden jouw persoonlijkheid kunnen benadrukken. Neem vooral verschillende sierraden mee, we proberen tijdens een fotoshoot verschillende poses.

4 seizoenen

We hebben natuurlijk te maken met seizoenen. Maar je wilt dat een profielfoto wat tijdlozer is dan 1 seizoen. Misschien wat overbodig, maar hou hier rekening mee…

De kleuren en patronen in kleding tijdens een fotoshoot

Pas op met patronen op jouw kledingkeuze voor de fotoshoot, deze zijn vaak storend. In kleine foto’s kan het er voor zorgen dat de portretfoto niet meer herkenbaar is. Dit geldt ook voor fijne streepjes en ruitjes. Hele fijne streepjes of ruitjes kunnen een raar onscherp effect geven. Teksten op de kleding zijn vaak geen goed idee, tenzij je dit perse wil. Aanstootgevende teksten of te grote reclame uitingen van kledingmerken zijn voor een ander vaak storend.

Kleuren moeten niet vloeken bij elkaar. Wit, zwart of blauw zijn altijd goede combinatie kleuren, maar maakt soms ook weer een beetje saai bij elkaar. Zoek een leuke mix en variatie en neem verschillende kleuren mee naar de fotoshoot… Kies vooral een kleur die bij je past. Een favoriete kleur of een kleur van de huisstijl van je bedrijf. Doe geen knalrode kledingstukken aan. Een camera kan hier niet goed mee om gaan. Rood kan ook optisch de rode delen in uw gezicht accentueren, dat is vooral voor mensen met een snel op temperatuur reagerende huid niet fijn.

Ik hoop dat je wat kunt met deze tips. Ik wil natuurlijk graag dat je weer bij mij terug komt voor een fotoshoot, omdat je kleding misschien te trendy was of je looks zijn veranderd. Maar als professioneel fotograaf hoor ik je natuurlijk wel te voorzien van een advies. Als je nog vragen hebt, mail mij gerust op info@larabommartini.nl, je ontvangt altijd een antwoord! Wil je meer van mij weten, volg mij dan ook op Instagram, hier ben ik het meest actief. Tot snel!

Lara Bommartini
Welke kleding zal ik aantrekken tijdens de fotoshoot?
8 oktober 2016
Secured By miniOrange